EVLİLİK TERAPİSİ


EVLİLİK TERAPİSİ:
İdeal olarak evlilik terapisi, her iki eşin birlikte bulunduğu ortamda yürütülür. Tabi bu durum bazen sorun yaratabilir; eşlerden biri terapiye katılmayı reddedebilir. Nedenleri ne olursa olsun, ister mektupla ister terapiye katılan eş vasıtasıyla olsun, diğer eşin hiç olmasa bir kez görüşmeye gelmesi, mümkünse eşlerin birlikte alınması sağlanmaya çalışılmalıdır. Terapi’ye katılmamanın bir nedeni bu eşin sorunların kaynağı olarak diğer eşin davranışlarını kabullenmesi ve bunların değişmesi halinde her şeyin düzeleceğine inanmasıdır. Bahçelievler Psikolog, bu kişi yazacağı bir mektupta olayın yalnızca bir yönünü dinlediğini, şimdide öbür yönünü dinlemek istediğini belirterek onun ilgisini çekebilir. Bu yöntem genellikle başarılı olur. Çünkü bu eş, kendi görüşlerini açıklamadan olayın adil bir şekilde çözümlenemeyeceğine inanır. Terapi’ye katılmamanın bir diğer nedeni bu eşin yargılanacağı korkusuna kapılmasıdır. Bu nedenle Bahçelievler Psikolog, bu eşe, kesinlikle taraf tutmak yada çift yargılamak gibi bir niyetinin olmadığını belirtmeli, aksine her ikisinin anlatacakları dinleyip onların ortaya atacağı konulara açıklık getirmeye çalışacağını söylemelidir.
 
Böylece yargı öğesi içermeyen ve yalnızca olayın eksikliklerini tamamlamak isteğini belirten bir davetiye, çoğu kişinin terapiye katılmasını sağlayacaktır. Bazen bütün çabalara rağmen terapist, eşlerden bir tanesi ile baş başa kalabilir. Bu durum, evlilik terapisi için bir kontrendikasyon oluşturur mu ? Genellikle hayır, hiç değilse başlangıçta böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü bazı konular bir eşin yardımı ile çözülebilir, bu kişi de ortaya çıkabilecek değişiklikler evlilik ilişkisini olumlu yöne kaydırabilir. Her iki eşin birlikte terapiye katıldıkları durumlarda onları her zaman birlikte görmek gereli midir? Genellikle terapistler çiftin hep birlikte görülmesine eğilimlidir. Böyle bir bütünlük süreci, çiftin çatışmalarını ortaya konması ve çözümlenmesi konusunda ortak bir çaba göstermelerine önayak olur. Bu düzenin istisnaları da vardır. Eşlerden bir tanesi çok yoğun bir yardım gereksinimi içinde olabilir, bu nedenle başlangıçta bu eş ile özel olarak ilgilenmeli, daha sonra ise her iki eş birlikte alınmalıdır. Bir diğer alternatif başlangıçta kısa bir süre çifti birlikte almak, daha sonra yalnız ve birlikte seansları dönüşümlü olarak uygulamaktır. Böyle bir düzenleme düşmanca, utandırıcı ve kırıcı bir takım açıklamalara olanak verir. Bundan sonra Bahçelievler Psikolog, her iki eşin tehdit edici bir karşılaşma için hazır oldukları zamanı daha iyi saptayabilir.
 
Bu değişik yöntemlere ek olarak akla bir çift ile kaç terapistin meşgul olması gerektiği konusu gelmektedir. Bunun kesin bir yanıtı yoktur (tıpkı cinsel terapi’de olduğu gibi), bu nedenle Bahçelievler Psikolog kendisine en uygun gelen şekli uygulamalı, ya tek başına çalışmalı yada karşı cinsten bir terapist ile iş birliği yapmalıdır. Bu konu ancak çok iyi planlanmış ve yürütülmüş klinik çalışmalarla açığa kavuşabilir. Bölümün geri kalan kısmında, terapiste ait konular sanki tek bir kişiymiş gibi veriliyorsa da aynı özellikler birlikte çalıştığı terapist içinde gereklidir.
 
Ema Bahçelievler Psikolojik Danışmanlık Merkezi, çifti birlikte aldığı seanslarda nasıl bir yön izler? Burada Bahçelievler Psikolog, aktif bir öğretici ve olayların açığa çıkmasını hızlandıran bir kişi rolünü üslenir. Onun katkılarının amacı eşlerin, evlik sorunlarının kaynağını keşfetmeleri ve birbirleriyle birlikte iletişim kurmada yeni modeller öğrenmelerini sağlamaktır.
 
Evlilik terapisi, psikoterapi alanında yeni bir yöntemdir. Terapisti yönlendirecek sistemik araştırmaların sayısı az olduğunda Bahçelievler Psikolog, tedavide esnek olmaya gayret göstermeli ve yardımcı olabilecek her tür metodu uygulaya bilmelidir. Şüphesiz evlilik kurumu sürekli olarak değişecektir. Evlilik terapisinin de bu değişikliklere ayak uydurup uyum sağlayacak şekilde bir takım değişikliklere uğraması kaçınılmazdır. Tecrübeli ve uzman psikolog kadromuzdan evlilik sürecinizle ilgili destek almak için Ema Bahçelievler Psikolojik Danışmanlık Merkezimize iletişim bilgilermizden ulaşabilirsiniz.